Valborgsfirande

Idag, 30 april, firade vi Valborg med frågesport och korvgrillning 😀

Varför firar vi Valborg?

Valborg kommer från Tyskland

Valborg är en gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna fanns tidigt med och ursprunget är katolskt. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet.

Man trodde länge att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög. Särskilt trodde man att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna och gjorde saker i djävulens sällskap. För att skrämma bort dem förde man oväsen och tände eldar.

Majbrasa, majbål – elden har olika namn

I Sverige och Finland firas helgen genom att man tänder stora brasor. Valborgseld, valborgsmässobål, majbål, majkasa eller det populäraste, majbrasa, är alla olika namn, på samma sak. På vissa platser har man även fyrverkerier och smällare. När brasan är tänd sjunger en manskör traditionella vårsånger och någon håller ett tal till våren. Förr tändes eldar för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya.

Boskapen släpps ut kring valborg

Förutom att valborgseldar är festliga har de även haft praktiska funktioner. I bondens år (i bondealmanackan) var vi runt månadsskiftet april/maj på väg in i sommarens första dag och alla djur som stått inne hela vintern skulle släppas ut på bete. Det hände att bönderna då även tände eldar för att skydda boskapen mot vilddjur. Dessutom röjde man på slåttermarkerna och behövde stora bål för att elda upp riset.

Än i dag släpps boskap ut runt samma tidpunkt och på flera platser i landet är det en uppskattad händelse – och ett tydligt vårtecken.

Text från: https://www.expressen.se/leva-och-bo/valborgsmassoafton–darfor-firar-vi-valborg/